Srpske firme lakše do posla u inostranstvu

Bez autora
Dec 29 2013

Srpske velike građevinske firme poput „Energoprojekta“, „Planuma“ ili „Puteva Užice“ danas žive od poslova u inostranstvu. I dok na „tradicionalnim“ tržištima, gde su godinama prisutni, brže i lakše dolaze do „zvanja“ glavnih izvođača, u zemlji pretežno imaju status podizvođača stranih kompanija.„Energoprojekt“ radi na četiri kontinenta, a ima projekte koji su završeni u više od 70 zemalja. Trenutno na svetskoj listi konstruktora zauzima 222. mesto, a na listi internacionalnih konsultanata 124.

Srpske firme lakše do posla u inostranstvuSrpske velike građevinske firme poput „Energoprojekta“, „Planuma“ ili „Puteva Užice“ danas žive od poslova u inostranstvu. I dok na „tradicionalnim“ tržištima, gde su godinama prisutni, brže i lakše dolaze do „zvanja“ glavnih izvođača, u zemlji pretežno imaju status podizvođača stranih kompanija.

- „Energoprojekt“ radi na četiri kontinenta, a imamo projekte koji su završeni u više od 70 zemalja - kaže za „Novosti“ Vladimir Milovanović, generalni direktor.

- Trenutno na svetskoj listi konstruktora zauzimamo 222. mesto, a na listi internacionalnih konsultanata 124. Radimo u Kazahstanu, Rusiji, afričkim zemljama, Peruu... Vrednost ugovorenih projekata je 350 miliona evra. U narednoj godini planiramo da realizujemo oko 250 miliona evra iz postojećih ugovora. Istovremeno u planu je ugovoranje novih poslova u vrednosti koja premašuje 200 miliona evra. Ovu godinu završavamo sa prihodima od oko 240 miliona evra i profitom, koji premašuje četiri miliona evra.

Ova srpska najpoznatija firma prisutna je danas i na Koridoru 11, gde radi najduži tunel na trasi koja se finansira iz azerbejdžanskog kredita.

- Nije bilo moguće da srpske firme dobiju poslove na Koridoru 10 jer su kvalifikacioni uslovi bili takvi da eliminišu mogućnost da budemo nosioci posla - kaže Milovanović.

- U Srbiji mnogi još nisu naučili lekciju i izvukli pouku iz scenarija „Nibensa“.

Prema rečima Ratomira Todorovića, generalnog direktora „Planuma“, nije lako obezbediti poslove u inostranstvu zbog bankarskih garancija, ali snalaze se one naše firme koje dugo rade na trećim tržištima.

- U zemlji imamo drugu vrstu problema - navodi Todorović.

- U startu smo eliminisani. Kriterijumi na tenderima su takvi da favorizuju strance. Proverava li iko njihove bankarske garancije, a neka država samo proba da ih naplati, neće uspeti. Dokle ide ta nepravda, najbolje govori recimo primer „Mostogradnje“. Raspiše se tender i uslov je da je firma radila most od 500 metara, a odlično naši znaju da je najduži most koji je „Mostogradnja“ radila u poslednjih par godina 460 metara. I „Planum“ živi od radova u inostranstvu i imamo gradilišta u Rusiji, Kazahstanu, Angoli...

U Rusiji grade hotel sa pet zvezdica

„Putevi Užice“ nedavno su, kako saznaju „Novosti“, ugovorile posao vredan 400 miliona dolara u Anapi na obali Crnog mora. Gradiće hotel sa pet zvezdica. I u Moskvi im je poveren posao vredan, takođe, 400 miliona dolara. U Sočiju ova srpska firma privodi kraju izgradnju ukupno oko 600.000 kvadrata, a u Alžiru ih očekuje posao na izgradnji bolnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik